BevallingBijna is het dan zover! Jouw kindje kan ieder moment geboren worden en samen met je verloskundige en/of gynaecoloog heb je bepaald waar je gaat bevallen. Ook al probeer je van alles te plannen en ben je toch echt van plan om thuis te bevallen, dan is het toch altijd handig om een tas met spulletjes klaar te hebben staan voor het geval jullie toch naar het ziekenhuis gaan. 

Dus waar je ook gaat bevallen, in het intake gesprek hebben we al een plan van aanpak gemaakt om er voor te zorgen, dat ik óf op tijd kan zijn voor de thuisbevalling óf de kraamzorg goed kan laten aansluiten bij thuiskomst na een ziekenhuisbevalling.


Thuis bevalling

Wanneer je thuis gaat bevallen, kom ik bij de bevalling de verloskundige assisteren. Om thuisbevallingen goed te ondersteunen is er deskundige en kwalitatieve begeleiding nodig. Zo ben ik gekwalificeerd om de assistentie te verlenen bij een thuisbevalling. 

Om te zorgen dat ik op tijd aanwezig kan zijn voor de thuisbevalling, spreken we 2 contactmomenten af.

het 1ste moment: Als het gaat  ‘rommelen’
het 2de moment:  Zodra de verloskundige heeft bepaald hoeveel ontsluiting je hebt.

Nu is het moment om af te spreken hoe laat ik bij jullie ben. De verloskundige zal waarschijnlijk niet van het begin tot het eind bij de bevalling zijn, na de controle vertrekt zij en komt ruime tijd voor de geboorte weer terug. 

Als jij en je partner het fijn vinden, dan kunnen we afspreken dat ik in de tussenliggende tijd aanwezig ben om jullie te ondersteunen. Na de bevalling blijf ik zolang als nodig is, maar in ieder geval nog twee uur om er zeker van te zijn dat jullie een goede start maken. Afhankelijk van het tijdstip waarop je bent bevallen start aansluitend de kraamzorg of we spreken af dat ik de volgende dag terugkom.


Ziekenhuis bevalling

Beval je in het ziekenhuis, dan is de kans groot, dat ik daar niet bij ben. De kraamzorg start dan pas op, zodra jullie thuiskomen. Om er voor te zorgen, dat de kraamzorg goed aansluit op jullie thuiskomst, spreken we de volgende 3 contactmomenten af:

-het 1ste moment: Wanneer je vertrekt naar het ziekenhuis
-het 2de moment:  Wanneer jouw kindje geboren is
-het 3de moment:  Wanneer jullie vertrekken vanuit het ziekenhuis

Afhankelijk van het tijdstip waarop je bent bevallen en naar huis mag, start ofwel direct bij jullie thuiskomst de kraamzorg of we spreken af dat ik de volgende dag start. Bij een thuiskomst in de avond of nacht overleggen we of het nodig is om op dat moment nog zorg te ontvangen. Als dat nodig is kom ik nog een opstart doen.