FAQ (veelgestelde vragen)



Hoe kan ik me inschrijven voor kraamzorg?
Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier op deze website. Na inschrijving ontvang je een digitale bevestigingsbrief. Mocht je deze bevestigingsmail niet binnen 3 dagen hebben ontvangen, kijk dan ook even in je spambox van je opgegeven mailaccount. Rond de 26ste zwangerschapsweek neem ik telefonisch contact met je op om een afspraak te maken voor het intake gesprek. Het intake gesprek zal rond de zevende maand plaats vinden, dit gesprek is meestal bij jullie thuis. 


Wat kost kraamzorg?
Voor de kosten van kraamzorg ben je verzekerd via het basispakket binnen de ziektekostenverzekering. Je betaalt altijd een eigen bijdrage van 4,50 per uur. Dit bedrag is vastgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid en van toepassing op elke kraamzorgorganisatie. Afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering wordt de eigen bijdrage (deels) vergoed. Tijdens onze intake ga ik dit met je doorlopen.


Wat doet de kraamverzorgster tijdens de bevalling?
Wanneer je thuis gaat bevallen, dan kom ik als kraamverzorgende bij de bevalling de verloskundige assisteren. Ik wordt gebeld door de verloskundige en zet alles klaar voor de bevalling, ik ondersteun je bij de weeën en ik assisteer de verloskundige. Na de bevalling help ik je met het verzorgen van de baby, de eerste voeding en het opruimen van de kamer. 


Wat is een intakegesprek en wanneer vindt dat plaats?
Als nieuw gezin is de kraamperiode een bijzonder mooie, maar vaak ook onzekere periode. Daarom houden wij graag rekening met je individuele wensen en behoeften. Uiterlijk in de zevende maand van je zwangerschap vindt er een intakegesprek plaats, bij voorkeur bij je thuis. Wij willen graag met iedereen persoonlijk kennis maken, zodat jij en je gezin al weten wie ik ben.

Tijdens dit intakegesprek kun je specifieke wensen aangeven en zullen er afspraken gemaakt worden ten aanzien van de kraamzorg. Deze afspraken worden vastgelegd in het kraamdossier. Tijdens de intake zal er ook een eerste indicatie gegeven worden voor het aantal kraamzorguren waar je recht op hebt, dit gebeurt aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). Dit is een zorgindicatiemodel ontwikkeld door de zorgverzekeraars. Het aantal uren kraamzorg kan variëren van minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur. 

Ik zal altijd nastreven om je wensen te behartigen en het aantal kraamzorguren waar je recht op hebt, te bieden. Ook is er voldoende ruimte om je vragen te stellen tijdens het intakegesprek en geven wij praktische informatie om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van je kindje.


Hoe worden de kraamzorguren verdeeld?
Kraamzorg duurt in principe 8 dagen met maximaal verlenging tot 10 dagen, beginnend op de dag van de bevalling. De uren kun je zelf in overleg met de kraamverzorgster verdelen. Over het algemeen zijn de eerste dagen langer, omdat dan de zorg ook wat intensiever is. 


Wat moet ik aanschaffen voor de baby?
Op onze checklist 'bevalling & kraamtijd' vind je een advies wat je allemaal zou moeten aanschaffen voor de komst van jullie baby. 


Waar leveren jullie kraamzorg?
Kraamzorg Sadie verzorgt kraamzorg in de regio Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Dit is altijd in overleg en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Als de reistijd vanaf Hilversum te ver is geef ik dat eerlijk aan. 


Ik ga voor een keizersnede naar het ziekenhuis, krijg ik daarna nog kraamzorg?

Indien je baby met een keizersnede wordt geboren, worden tijdens het intakegesprek de extra uren kraamzorg berekend. Na de ziekenhuisopname vindt er een herindicatie plaats en kan het aantal kraamzorguren worden aangepast aan jouw situatie, daarnaast kan je altijd zelf extra kraamzorguren inkopen tegen het geldende uurtarief.


Hoe maak ik de keuze tussen borstvoeding of flesvoeding?
Deze keuze moet je zorgvuldig en weloverwogen nemen. Jij kiest wat het beste bij jou en je gezin past. Voor beide keuzes zijn voor- en nadelen te noemen. Borstvoeding komt in Nederland op de eerste plaats. Als je meer wilt weten kun je alvast een borstvoedingsavond volgen in bijvoorbeeld het ziekenhuis. 


Wat doet de kraamverzorgende precies?
De eerste acht dagen begeleidt de kraamverzorgende samen met de verloskundige het nieuwe gezin.
De belangrijkste taak van de kraamverzorgende tijdens de kraamtijd is de verzorging van moeder en baby, het geven van voorlichting over bijvoorbeeld borstvoeding en het beantwoorden van al jullie vragen.

De kraamverzorgende beschikt over grote kennis en ervaring op het gebied van babyverzorging. Zij probeert het zelfvertrouwen van de nieuwe ouders te versterken. Daarnaast verricht zij licht huishoudelijk werk en ontvangt het bezoek. Zo nodig verzorgt zij de overige familieleden.

De kraamverzorgende heeft een begeleidende en signalerende taak. Bij twijfel over de conditie van moeder of kind belt zij direct de verloskundige. De kraamverzorgende en de verloskundige vormen zo samen een hecht team. De verloskundige komt tijdens het kraambed meerdere keren langs. 


Waar kan ik bedverhogers huren?
Vanaf de 36e week van je zwangerschap kan je bedverhogers aanvragen bij het hulpmiddelencentrum. Google even op thuiszorgwinkel voor een winkel bij u in de buurt of bestel ze online via bijvoorbeeld Medipoint. 


Waar let ik op bij het kopen van een babymatrasje?
Er zijn babymatrasjes van diverse materialen, bijvoorbeeld van schuim, latex of met binnenvering. Er zijn ook matrasjes met een luchtdoorlaatbare toplaag, maar je kunt ook een matrasbeschermer kopen voor extra ventilatie en hygiëne.

Belangrijk is in elk geval dat het matrasje:

- stevig is
- vlak is
- niet te zacht is

Het gezicht van je kindje moet niet in het matras zakken. Er moet geen ruimte zijn tussen het matras en het bedje. 
Matrasjes met een luchtdoorlaatbare laag zouden de kans op wiegendood verkleinen omdat de baby op de buik gewoon zou kunnen doorademen. Er is geen onderzoek gedaan die deze bewering bevestigt. 

Ik adviseer je daarom om je baby altijd op de rug te laten slapen. Voor meer informatie verwijs ik je de site en brochure Veilig Slapen.


Hoe en door wie wordt het aantal uren kraamzorg dat ik krijg bepaald?
Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, wordt berekend met behulp van het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg (LIP). Dit is een - door de zorgverzekeraars - landelijk ingesteld zorgindicatiemodel. Afhankelijk van je situatie en je behoefte aan zorg kan het aantal uren kraamzorg dat je krijgt variëren van minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur. Tijdens je intake wordt het aantal uren kraamzorg bepaald.


Wordt kraamzorg vergoed door de verzekering?
Voor kraamzorg ben je verzekerd via de basisverzekering. Jouw verzekeraar vergoedt de zorg op basis van het Landelijk Indicatie Protocol. Je betaalt een eigen bijdrage kraamzorg. Deze eigen bijdrage wordt vaak vergoed door je verzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. In de polisvoorwaarden van je verzekering kun je de vergoeding van je zorgverzekeraar checken.
Of je vergoeding krijgt voor bijvoorbeeld uitgestelde kraamzorg, couveuse-nazorg en/of een kraampakket krijgt, hangt dus ook af van je aanvullende verzekering en van je zorgverzekeraar.


Wanneer moet ik mij aangemeld hebben voor kraamzorg?
Het is aan te raden je aan te melden bij een kraambureau na het eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog (12 weken). Zo ben je er zeker van dat de kraamzorg straks goed geregeld is.


Ik ga in het ziekenhuis bevallen, hoe gaat het dan verder?
Als je in het ziekenhuis bent bevallen en weet wanneer je naar huis mag, bel je Kraamzorg Sadie op 06-21336084.  Daar kunt je ons 24 uur per dag zeven dagen per week bereiken. Ik start ook 's avonds of 's nachts de zorg op.


Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor de gezondheid?
Borstvoeding geven heeft voordelen voor kind én moeder. Borstvoeding beschermt het kind tegen acute middenoorontsteking, luchtweginfecties, diarree, eczeem en allergieën. Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding de kans op overgewicht op latere leeftijd en diabetes verkleint. Verder ontwikkelen borstgevoede kinderen zich wat sneller, zo blijkt uit onderzoek. Moeders die borstvoeding geven hebben minder bloedverlies na de bevalling en komen in het algemeen gemakkelijker weer op hun oude gewicht. Verder verkleint borstvoeding de kans op borstkanker vóór de overgang, de kans op eierstokkanker en de kans op botontkalking.


Wanneer bel ik voor een kraamverzorgende als de bevalling begint?
De verloskundige of huisarts bepaalt wanneer het tijd is om te bellen voor een kraamverzorgende. Mijn telefoonnummer voor bevallingen is: 06-21336084.


Waar regel ik het kraampakket?
In het kraampakket zitten spullen die je nodig hebt bij de bevalling. De meeste zorgverzekeraars bieden een kraampakket aan met basisbenodigdheden. Vraag ernaar bij je zorgverzekeraar! Op onze checklist vind je de andere spullen die je nodig hebt voor de bevalling en kraamtijd.

Een basis kraampakket bestaat (meestal) uit de volgende zaken:

10 celstofmatjes
2 pakken steriele gaasjes
1 pak zigzagwatten (100 gram)
1 steriele navelklem
1 zeeppompje
1 flesje alcohol
2 pakken kraamverband 


Hoe geef ik een adreswijziging door?
Je kunt een e-mail met je oude adres en nieuwe adres mailen naar info@kraamzorgsadie.nl. Geef daarbij ook aan per wanneer je op het nieuwe adres woont.


Hoe geef ik een annulering door?
Via info@kraamzorgsadie.nl kun je een annulering doorgeven. Wij vragen je de reden van annulering daarbij ook aan te geven zodat wij, indien nodig, ook de verzekering voor je kunnen informeren.


Hoe geef ik een verzekeringswijziging door?
Ik verzoek je een mail met de gegevens van je nieuwe verzekering te sturen naar info@kraamzorgsadie.nl  Geef daarbij duidelijk de naam van je nieuwe zorgverzekeraar aan en per wanneer dit ingaat.